Jak s kontejnery v Divišce? Diskutujte!

11.04.2014 21:00

Reagujte v diskusi (v levém panelu), nebo pište na OSDiviska@seznam.cz.
Prvotní výzva:

 

Sobota 12. dubna, 18:28, Alena Kašparová:
Dobrý den,

za vjezd  do Divišky se stydím, nikde jinde u kontejnérů není takový nepořádek, jako tady. myslím si ale, že to  zástěna nevyřeší. Tady je problém v něčem jiném. Největší nepořádek tu nechávají zahrádkáři, kteří když odjíždějí domů, tak  zastaví, odpadky odloží a odjedou, vypozorovala jsem, že nejvíc odpadu netříděného tu přibude po víkendu. Další , kdo jsem odkládá odpadky rovněž netříděné jsou firmy.Kontejnéry jsou na odlehlém místě, stačí přivézt večer pytle a složit, nikdo je nevidí. Ve sběrném dvoře by za to musely platit.  A  velkou měrou se na tom podílí neukáznění místní občané, kteří to berou jako veřejnou skládku. Sama jsem jich několik přistihla , ale neznám je jménem, tak nemůžu konkrétizovat.. Já osobně navrhuji, nechat odstranit kontejnery z Divišky úplně, protože , ten kdo odpad třídit chce, tak to odveze k nějakému jinému kontejnéru a nebude mu to dělat žádný problém. To co je zde v těch kontejnerech se nedá považoat za tříděný odpad , jsou to domovní odpadky, stavební suť , textil, televize, umyvadla a vše, čeho se doma potřebují lidé zbavit. 
Ještě by možná pomohla nějaká fotopast a pak ty fotky  vyvěsit na nástěnce, jestli to neodporuje nějakému zákonu,  a najít místo, které by nebylo po cestě ze zahrádek.
 
S pozdravem        Alena Kašparová

 

 

Neděle 13. dubna, 12:47, Lenka Grimová:

Dobrý den paní Kašparová,

Děkuji za Váš názor.

Hodně jsme v této věci diskutovali a bohužel si myslím, že když kontejnery zmizí úplně,budou nechávat odpad zahrádkáři po cestě z lesa,tak jako tomu bylo dříve.

Odstranění kontejnerů bohužel není řešení,jak píšete,domů s odpadem nedojedou a když ho nebudou moci nechat v Divišce,tak ho nechají v lese..:-(

Cedulky a fotopasti + zástěna by snad pomohly.

S pozdravem

Lenka Grimová

 

Neděle 13. dubna, 15:30, Pavel Bína:

Paní Kašparová,
    konečně nějaký názor, děkuji.
    Jsem jedním ze 4 lidí - aktivních v Občanském sdružení obyvatel Divišovy čtvrti.
    K Vašemu názoru na úplné zrušení kontejnerů u vjezdu do Divišovy čtvrti Vám vyjadřuji moji 100% podporu.
    Můj názor na tento problém je následující:
    když kontejnery zmizí, je jisté, že i ti lidé, které lze směle nazývat prasaty, si postupně odvyknou používat nejpodstatnější místo Divišky - vjezd a náves, jako odkladiště všeho, co se jim nehodí. A pokud paní Grimová má obavy, že čuňata budou zaneřáďovat okolí Divišky, myslím, že to bude pořád lepší varianta, než aby byla trvale zaneřáděna Divišácká náves.
    S mými 3 kolegy z OS se v tomto názoru ale neshoduji. Oni požadují, jak Vám ostatně píše i paní Grimová, nechat kontery u mostu. Navrhoval jsem nějaký druh referenda Divišky ke kontejnerům. Ale na to není ze strany nás 4 síla a Diviška, zdá se, mlčí i k podstatnějším problémům (např. Nutnost zabránění průjezdu Diviškou na Zaječí horu, neboť naše náves, Trtílkova a výletní cesta do lesa se změnily v prašnou nebezpečnou autostrádu).
    Proto jsem, jako nemilovaný kompromis, vytvořil studii možného zakrytí kontejnerů vedle mostu. Jsem si nicméně jistý, že tímto řešením vytvoříme trvale problémové místo, které bude všem příchozím do Divišky a kolemjdoucím říkat, že vstupují do nečisté čtvrti s podivnými lidmi, kterým nevadí, že jejich výkladní skříň je zaneřáděna odpadky.
    Jestli máte sílu, zkuste sehnat názory lidí z Divišky, jak naložit s kontejnery. Jistě by bylo zajimavé vědět, zda většina chce kontejnery úplně pryč. Je však možné, že velké většině lidí je to zcela fuk. A pak, nechť jsou ty kontejnery alespoň zakryté.
S pozdravem PB.

 

 

Neděle 13. dubna, 23:15, Libor Vyhnálek:

... Můj názor na kontejnery už tady padl, vidím to skutečně (stále ještě) spíš jako Lenka – když se kontejnery odstraní, chlívek zůstane (možná i v lese, ale hlavně na stejném místě pod mostem) a nikdo ho pak ani nebude odvážet. Navíc, kdo chce využít možnost třídit odpad, je rád, že to v našich miniaturních podmínkách nemusí schraňovat doma na „až někdy pojedu okolo ekodvora“, ale odnést po menších dávkách..Stávající stav se mi samozřejmě nelíbí, jde spíš o nalezení vhodnějšího místa. Pokud se ale nenajde a mělo by to zůstat pod mostem, jsem také pro jejich zrušení (ovšem komplet – papíru, PET, skla).

A jsem současně i pro nějakou studii nebo úvahy, jak vstup do Divišky dál zkrášlit nebo udělat zajímavý.

Nechce se mi denně chodit ani okolo nasprejovaných kosočtverců, to pak raději graffiti (myslím skutečné, ne tagy), přes celý most! :)

Mezi hlasy pro úplné zrušení přidávám Renatu Stokláskovou, se kterou jsme o tom mluvili. LV